Den otevřených dveří v DKV Brno - Maloměřice

V sobotu 26.9.2009 se u příležitosti Dne železnic konal den otevřených dveří v DKV Brno - Maloměřice. Z brněnského hlavního nádražní se byl možné přepravid Regionovou do Maloměřic, přičemž trasa vedla přes nově budované odstavné nádraží poblíž Brno-dolní. Této projížďky jsem se neúčastnil, takže nemohu podat podrobnější zprávy.

Pro mne byla mnohem zajímavější prohlídka depa, kam se "běžně" dostane málo kdo. Otevřena byl většina provozů a bylo možné si detailněji prohlédnout jak vybavení depa, tak různou techniku dislokovanou v depu - např. nehodový vlak. K vidění byly oba velké jeřáby EDK 350 a EDK 300 a několik menších EDK 10. Oba velké jeřáby byly v provozu a zejména děti je mohly, pod dozorem obsluhy, ovládat. Jeřáb EDK 300 měl jako břemeno zavěšen kotlový vůz R s nápisem Chianti.

Jeřáb EDK 300 Jeřáb EDK 10/2 kotlový vůz R - Chianti

Poblíž jeřábů byla k vidění mycí linka. Směrem k točně byla vidět akumulátorová lokomotiva. Dále si bylo možné prohlédnout sestavený nehodový vlak, ke kterému byl připojen EDK 300.1. Ve vedlejší opravárenské budově bylo možné se projít interiérem nářaďového vozu, nebo si prohlédnout hříž a soustruh na podvozky. Před dílnou ukazovali nakolejování vozů pomocí hydraulických zvedáků.

Akumulatorová lokomotiva Nářaďový vůz Nářaďový vůz Nářaďový vůz

K prohlédnutí byla i parní lokomotiva 433.001, kterou jsem si důkladně prohlédl a nafotil nějaké detaily, jako správný paromil.

Parní lokomotiva 433

Mezi oběma opravárenskými halami funguje přesuvna. Uvnitř bylo k vidění několik lokomotiv v různém stavu oprav. Některé motorové i elektrické lokomotivy měly vyvázány podvozky. Poblíž se dalo shlédnout pískování a další motorové lokomotivy - Bardotku, Brejlovce, Hektora a další. Na posunovací lokomotivě se konaly jízdy pro zájemce, stejně jako na elektrice.

pískování

Z mého pohledu, to bylo vydařené odpoledne za hezkého slunečného počasí. Dostal jsem se do míst, kam se jen tak hned nedostanu. Pokud se akce bude opakovat, rád se jí zúčastním znovu.

0 komentářů:

Okomentovat